zoeken
knop: zoek

Groene uitvaart Bibliotheek

Communicatie is energie-uitwisseling

plaatje: bulletMisschien herkent u het volgende: u heeft een gesprek met iemand, die op dat moment niet zo lekker in zijn of haar vel zit. In dit gesprek uit uw gesprekspartner zich op een nogal negatieve wijze over allerlei zaken. Na afloop voelt u zich ontzettend moe, of heeft u last van een knallende hoofdpijn. Grote kans dat er bij u sprake is van energetische vervuiling……

Alvorens hier verder op in te gaan zal ik eerst wat theorie over het verschijnsel energie-huishouding weergeven.Tussen de mens en zijn omgeving vindt er een constante uitwisseling van energie plaats. Rondom ieder object bevindt zich een energieveld, waarbij elk object een unieke uitstraling heeft. Naast een fysiek lichaam hebben wij ook een energetisch, fijnstoffelijk lichaam. Dit energieveld wordt ook wel ‘aura’ genoemd. Helderzienden en ook dieren kunnen het aura, met al zijn kleuren, waarnemen. Lichaam en aura reageren op elkaar, door zowel onze fysieke als psychische gesteldheid, terwijl ook al onze ervaringen in het aura worden opgeslagen. Als het onverwerkte ervaringen zijn, verstoren ze het evenwicht. Het aura bestaat uit 7 verschillende energielagen, ieder met een eigen trillingsfrequentie. Deze energielagen staan in verbinding met onze 7 hoofdchakra’s (zie afbeelding) . Chakra’s zijn energiecentra die energie ontvangen, maar ook uitstralen. Met andere woorden, de energie-uitwisseling met de omgeving vindt plaats via de chakra’s en het aura.

Wanneer mensen met elkaar communiceren, hebben zij ook op energetisch niveau contact met elkaar. Tijdens een contact kan er teveel energie van de ene mens binnenkomen bij de ander, waardoor er energetische vervuiling in het aura en de chakra’s kan optreden. Er treden dan blokkades op, die tot in het fysieke lichaam voelbaar kunnen zijn, bijvoorbeeld in de vorm van vermoeidheid, hoofdpijn of buikpijn, boosheid, geïrriteerdheid en allerlei vage klachten. En dat alleen maar omdat de energie van de één te ver tot de onder is doorgedrongen. Het is echter ook mogelijk dat de ene mens juist energie wegneemt bij de ander, waardoor die ander zich ook moe gaat voelen en er allerlei vage klachten ontstaan.

Zeker ook mensen die werkzaam zijn in het uitvaartwezen lopen, gezien de aard van de omstandigheden waarin de mensen voor wie zij werken zich bevinden, grote kans om ‘energetisch vervuild te raken’. De omgang met heftig geëmotioneerde mensen kan op energetisch niveau gevolgen hebben. Bovendien legt elke uitvaartplechtigheid en de organisatie ervan, een enorme druk op de uitvaartleider, omdat er niets fout mag gaan. Voeg hier de onregelmatige werktijden aan toe en het zal duidelijk zijn, dat uitvaartleiders extra gevaar lopen om allerlei (vage) klachten, te ontwikkelen, en een ziekte als burnout op de loer ligt (zie ook de rubriek Portret in dit nummer).

Wanneer men zich echter bewust is van het verschijnsel energie-uitwisseling, kan met eenvoudige hulpmiddelen energie-vervuiling worden voorkomen. Veel problemen ontstaan als iemand te invoelend is en te veel open staat voor anderen. Het aura kan echter beschermd worden door een wit, helder licht, bijvoorbeeld in de vorm van een ei of een cirkel om je heen te visualiseren, dat wil zeggen, in gedachten voor te stellen. Licht, waar alleen positieve energie doorheen dringt en negatieve energie wordt tegengehouden. Het visualiseren van een symbool tussen u en uw gesprekspartner(s), bijvoorbeeld in de vorm van een boeket bloemen, kan ook de negatieve energie van de ander tegenhouden.

Maar ook als ‘het kwaad al geschied is’ zijn er mogelijkheden om je van opgedane energetische vervuiling te ontdoen. Veel water drinken, uitgebreid douchen, het reinigen dan wel uitgebreid luchten van kleding na het werk, helpen om negatieve energie kwijt te raken. Ook het ‘poetsen’ van het aura is een mogelijkheid: door aan het eind van elke dag drie keer langs de voor- en drie keer langs de achterkant van het lichaam te strijken, en na elke strijkbeweging de handen uit te schudden, wordt de aura ‘schoongeveegd’, en verdwijnt negatieve energie.

Natuurlijk is het een goede zaak wanneer een uitvaartverzorger meeleeft met de nabestaanden voor wie hij werkt. Maar ‘meeleven’ en betrokken zijn is iets heel anders dan ‘me(d)elijden’. Het verdriet om de gestorvene is het verdriet van de nabestaanden. De emoties en energieën die daarbij vrijkomen, horen bij de nabestaanden te blijven. Wanneer een uitvaartverzorger zich daarvan bewust is, en hierin zijn (haar) grenzen stelt, zal hij(zij) beter functioneren en het werk langer volhouden, hetgeen uiteindelijk ook ten goede komt aan de nabestaanden.

Meer lezen:

Tijdschrift Onkruid, maart/april-nummer ( tel. 0229-542800)
Energetische Bescherming, Fons Delnooz (Uitgeverij Ankh-Hermes) ISBN 9020270206


(Deze column verscheen eerder in Het Uitvaartwezen)