zoeken
knop: zoek

Groene uitvaart Bloemen

plaatje: Bloemen

Bloemen

plaatje: bulletLiever geen bloemen – tenzij duurzaam
Voor veel mensen horen bloemen bij een uitvaart. Maar helaas zijn die prachtige, troostrijke ruikers ware milieuverontreinigers. Niet zo zeer de bloemen zelf, als wel de wijze waarop ze geproduceerd worden.

Klimaatbelasters

Als u eens per week een bosje bloemen koopt van de meest verkochte soort, dan zorgt dat voor 450 kg CO2-uitstoot per jaar. Dat is vergelijkbaar met een autorit van Amsterdam naar Bordeaux in Frankrijk en terug (2.100 km). Behalve voor klimaatbelasting, zorgen bloemen ook voor milieubelasting vanwege het gebruik van bestrijdingsmiddelen, meststoffen en water. (Bron: www.milieucentraal.nl)

Giftige bestrijdingsmiddelen

Bij de gewone teelt van bloemen chemische en milieuonvriendelijke bestrijdingsmiddelen gebruikt. Gelukkig groeit vanuit de agrarische sector steeds meer het besef dat vermindering van het gifgebruik noodzakelijk is. Een groeiend aantal telers toont aan dat bloementeelt zonder gif, zoals vijftig jaar geleden nog heel gewoon was, ook nu nog mogelijk is. Ook nemen de Nederlandse bloementelers steeds meer energiebesparende maatregelen.

Er zijn inmiddels meerdere keurmerken die iets zeggen over de productiewijze:

  • Het EKO-keurmerk
  • Het Milieukeur
  • De Barometer Duurzame Bloemist.
  • Fair Flowers Fair Plants-label
plaatje: Bloemen met EKO-keurmerk

Bloemen met EKO-keurmerk

Bij het EKO-keurmerk gaat het uitsluitend om agrarische producten en er wordt mee aangegeven dat ze geheel biologisch geteeld zijn, er is dus geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Alleen biologische bestrijdingsmiddelen mogen worden gebruikt (lieveheerbeestjes, roofmijt et cetera) en natuurlijke middelen ter bestrijding van ziekten, zoals koper en zwavel.

Veel biologische bloemen zijn seizoensbloemen uit Nederland of omringende landen. Seizoensbloemen vergen weinig brandstof voor transport en zijn dus zeker een goede keuze. Deze biologische bloemen zijn verkrijgbaar bij een beperkt aantal bloemisterijen, sommige natuurvoedingswinkels en pompstations. Verkooppunten vindt u via de Biogids: www.biogids.nl.

Bij volledig biologisch geteelde bloemen moet u er wel genoegen mee nemen dat kleine onvolkomenheden aan de steel, de bloem of het blad kunnen voorkomen. Op biologische bloemen staat behalve het EKO-keurmerk ook het Europese keurmerk voor biologische landbouw.
plaatje: Bloemen met Milieukeur

Bloemen met Milieukeur

Het Milieukeur, herkenbaar aan het label met vuist en de tekst ‘milieukeur’, kan zowel aan voedingsmiddelen als niet-voedingsmiddelen worden toegekend. Het betekent dat deze producten aanmerkelijk minder milieubelastend zijn dan soortgelijke andere producten. Bij agrarische producten en voedingsmiddelen garandeert het Milieukeur een bepaalde landbouwmethode, waarbij sommige bestrijdingsmiddelen alleen onder bepaalde omstandigheden en in maximale hoeveelheden worden toegestaan en maar weinig kunstmest wordt gebruikt.

Milieukeur let ook op het productieproces: wordt er zuinig omgesprongen met water en energie? En wat gebeurt er met het afval? Bloemen met Milieukeur zijn verkrijgbaar in diverse warenhuizen en winkels.
plaatje: Barometer Duurzame Bloemist

Barometer Duurzame Bloemist

Stichting Milieukeur (SMK) ontwikkelde voor een aantal specifieke productgroepen, waaronder de bloemist, certificatieschema’s met drie niveaus (brons, zilver, goud). Het gouden niveau ervan is gelijk aan Milieukeur. Met de Barometer Duurzame Bloemist toont een bloemist aan dat hij duurzaam onderneemt. Dit doet hij door een duurzamere bedrijfsvoering en een inkoop van duurzamere bloemen en planten. Afhankelijk van het inkooppercentage duurzamere bloemen en planten en het aantal punten dat wordt behaald op de bedrijfsvoering, wordt de bloemisterij gecertificeerd op het bronzen, zilveren of gouden niveau van de Barometer. Het gouden niveau is gelijk aan Milieukeur.
plaatje: Fair Flowers Fair Plants-keurmerk

Fair Flowers Fair Plants-keurmerk

Fair Flowers Fair Plants (FFP) wil de productie van duurzaam geteelde bloemen en planten stimuleren. De Europese Gemeenschap en het Productschap Tuinbouw ondersteunen dit initiatief door het geven van subsidies voor voorlichting over deze bloemen en planten.

Producten met het FFP-keurmerk voldoen aan hoge eisen op het gebied van milieu en sociale aspecten en verkopen hun producten onder een speciaal Fair Flowers Fair Plants-label.
plaatje: bulletTips

Neem bloemen van het seizoen, die kosten meestal minder energie en bestrijdingsmiddelen.

Neem in plaats van een hele bos bloemen, één bloem mee naar de uitvaart.

Vraag aan uw uitvaartgasten of ze één bepaalde bloem willen meenemen (een zonnebloem of een roos) en stel daar zelf één bijzonder boeket uit samen.

Eigen tuin

Het allerbeste voor het milieu en ook nog eens het goedkoopste is om bloemen uit de eigen tuin te nemen, mits in de tuin alleen met ecomiddelen wordt gewerkt.

Links

www.fairflowersfairplants.com - Site van het FFP-keurmerk.
www.biogids.nl - Adressen waar biologische producten worden verkocht. U kunt zoeken op postcode naar adressen in de buurt.
www.milieukeur.nl - Site van Stichting Milieukeur. Hier zijn adressen te vinden van kwekers die het milieukeur mogen voeren.
www.skal.nl - Site van Stichting Skal. Deze stichting houdt toezicht op de biologische productie in Nederland en is daartoe aangewezen door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Stichting Skal is wettelijk merkhoudster van het EKO-keurmerk.