zoeken
knop: zoek

Groene uitvaart Afscheidsdienst en koffietafel

plaatje: Bron: Crematorium Dieren
Bron: Crematorium Dieren

Afscheidsdienst en koffietafel

plaatje: bulletAlles op één plek, mét biologische broodjes en koffie met een EKO-keurmerk
Vaak wordt een uitvaart (begrafenis of crematie) voorafgegaan door een afscheidsdienst en afgesloten met een bijeenkomst met drank en eten. (Uiteenlopend van een eenvoudig plakje cake plus kopje koffie tot een uitgebreide koffietafel.) Hoe kunt u deze bijeenkomsten zo milieuvriendelijk laten plaatsvinden?

Plaatsen slim kiezen

Zorg er voor dat er geen grote afstand ligt tussen de plaats van de uitvaart en de plek waar de koffietafel plaatsvindt. Want de rouwstoet is het meeste vervuilende onderdeel van een uitvaart, zo blijkt uit onderzoek.

Aankleding

Wordt u in de gelegenheid gesteld de ruimte zelf aan te kleden, maak dan gebruik van ecologisch verantwoorde kaarsen en bloemen.
plaatje: Biologisch

Biologisch

Een milieuvriendelijke koffietafel is een biologische koffietafel, met bij voorkeur regionale producten die niet van ver hoeven te komen.

Biologisch geteeld betekent dat er geen gebruik is gemaakt van kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Dieren krijgen biologisch veevoer en er zijn strenge eisen ten aanzien van hun behandeling. Ook wordt er wisselteelt toegepast, zodat de bodem niet uitgeput raakt.

Biologische producten zijn herkenbaar aan het EKO-keurmerk dat in Nederland de garantie is voor biologische kwaliteit. De controle hierop vindt plaats door SKAL (Stichting Keurmerk Alternatieve Landbouwmethoden). Steeds meer uitvaartcentra serveren biologische consumpties.