zoeken
knop: zoek

Groene uitvaart Vervoer

plaatje: Vervoer

Vervoer

plaatje: bulletHet vervoer is verreweg het meeste vervuilende onderdeel van de uitvaart

Waarom gaan mensen niet lopen, in plaats van twintig volgauto`s te nemen?, vraagt Han Remmerswaal zich af in Delta, het universiteitsblad van de TU Delft, een van de onderzoekers van het enige onderzoek naar de milieuaspecten van de uitvaart. Hij zegt: "Ik vind dat wel iets eerbiedigs en sereens hebben, en het scheelt zeventig procent emissie in het voortraject."
Uit onderzoek van TU Delft blijkt dat de rouwstoet de grootste aanslag doet op het milieu. En dan gaat het niet zo zeer om het vervoer van de overledene (van huis naar rouwcentrum en van rouwcentrum naar begraafplaats e.d.), maar om het aantal autokilometers die de gasten op de dag van de uitvaart afleggen. Want dat gaat meestal om meerdere auto`s. Deze stoet veroorzaakt 12,6 milieupunten.
De onderzoekers zijn dan uitgegaan van een uitvaartplechtigheid waaraan honderd personen deelnemen, die merendeels hun eigen auto gebruiken en met elkaar op de dag van de uitvaart 600 kilometer rijden. De belangrijkste milieuaspecten van die rouwstoet zijn: energieverbruik en uitlaatgassen (met name Nox-uitstoot van dieselauto`s).

Alternatieven voor de rouwauto

Er zijn alternatieven genoeg voor de traditionele rouwauto:
  • lopen
  • loopkoets
  • bakfiets
  • paardenkoets
  • desnoods een (uitvaart)bus waarin iedereen wordt vervoerd
plaatje: Foto: Van De Poel uitvaartvervoer
Foto: Van De Poel uitvaartvervoerEn anders...

Niet iedereen zal het prettig vinden zijn of haar gasten te verplichten te lopen of te fietsen. Er zijn nog andere mogelijkheden die ervoor zorgen dat er zo min mogelijk autokilometers worden gemaakt:
  • Zorg ervoor dat de diverse onderdelen, de afscheidsplechtigheid, de begrafenis of crematie, en de condoleance, op loopafstand van elkaar plaatsvinden.
  • Kies locaties die goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer en vermeldt op rouwkaarten deze openbaar vervoerverbindingen duidelijk. Desgewenst kunt u er een zin aan toevoegen, een variant op `de overledene hield veel van bloemen`: `de overledene was bij leven zeer milieubewust en stelt het op prijs als u bij zijn uitvaart gebruik maakt van het openbaar vervoer.`
  • Regel zelf een bus die de mensen van de plek waar de afscheidsdienst wordt gehouden naar de plaats van de begrafenis of crematie brengt. Beter één bus dan 7 auto`s. Bovendien kan de sfeer in de bus als zeer bijzonder en troostrijk worden ervaren.
  • Stel fietsen beschikbaar waarmee mensen van de ene plek naar de andere kunnen gaan (reken maar dat zo`n uitvaart lang in het geheugen blijft) of vraag mensen met de fiets te komen als dat enigszins mogelijk is.