zoeken
knop: zoek

Groene uitvaart Rouwkaarten

plaatje: Kringlooplabel
Kringlooplabel

Rouwkaart en ander drukwerk

plaatje: bulletBedroefd maar op duurzame wijze delen wij u mee dat...
Misschien denkt u dat de meest milieuvriendelijke methode om anderen op de hoogte te brengen van een overlijden en te melden wanneer de uitvaart plaatsvindt een bericht via de mail is. Dat is nog maar de vraag, want internet vreet energie. Internet is goed voor 2 procent van het totale energieverbruik, ongeveer evenveel als de luchtvaart. Internet is verantwoordelijk voor circa 1,5 procent van het wereldwijde energiegebruik. En het ICT-verbruik groeit razendsnel.

“Even googelen kost net zoveel energie als een uur een spaarlamp laten branden. Als deze groei tot 2030 aanhoudt, dan zou het energiegebruik van alleen internet al net zo groot zijn als het mondiale energieverbruik van nu,” aldus sitemanager Kees Loer van datacentrum TCN Eemshaven in Intermediair.

Het is niet altijd makkelijk te weten wat de meest milieuvriendelijke manier is, zeker niet als je niet alle informatie voorhanden hebt of niet in staat bent deze goed te beoordelen, en als zogenaamde experts, waar je je op denkt te kunnen verlaten, elkaar tegenspreken. En soms is het een kwestie van schipperen tussen verschillende mooie principes en idealen. Eén voorbeeld: diverse wereldwinkels hebben condoleancekaarten in hun assortiment. Die zijn gemaakt van gerecycled papier en via een milieuvriendelijke productieproces gefabriceerd. Echter: ze komen van ver. Kies je ervoor mensen die in armoede leven meer te laten verdienen of neem je toch de meest milieuvriendelijke variant: de rouwkaart van gerecycled papier en milieuvriendelijk vervaardigd uit eigen land?

Milieuvriendelijk drukwerk

Kiest u voor drukwerk, kies dan voor milieuvriendelijk papier en drukwerk. Dat is:

  • 100% gerecycleerd papier, papier dat wordt gemaakt uit oud papier. Kringlooppapier is herkenbaar aan het kringlooplabel. Kijk uit naar de vermelding `recycled` of `gerecycleerd`.

  • Papier van vezels die afkomstig zijn van bossen die op een duurzaam verantwoorde manier beheerd worden (FSC-papier en PEFC-papier).

  • Ongebleekt papier. Bleken gebeurt met chloor.

  • Papier dat is bewerkt met een plantaardig wasmiddel in plaats van organische solventen. Organische solventen hebben nadelige effecten op milieu en gezondheid.

  • Papier waarbij geen isoprophyl-alcohol is gebruikt. Isoprophyl-alcohol, dat in het standaard drukprocedé, is zeer belastend voor het milieu.

  • Drukwerk waarbij de inkt op vegetale basis is, dat is inkt waar de minerale oliefractie vervangen is door plantaardige olie. (Soja-inkt bijvoorbeeld.)


En waar u ook op kunt letten:

  • Hoe hoger het gramgewicht hoe belastender voor het milieu.


plaatje: bulletVerwarrend: houtvrij papier?
Sommige termen werken verwarrend. Zo denkt men vaak dat de vermelding `houtvrij papier` betekent dat er bomen worden gespaard. Integendeel, uit dit papier is de lignine verwijderd (lignine is organisch materiaal dat houtvezels bij elkaar houdt; hoe meer lignine, hoe sterker het hout), daardoor zijn er juist méér bomen nodig.

Weinig milieubewust

Bij producenten van rouwdrukwerk lijkt de milieuvriendelijkheid nog niet echt boven in het vaandel te staan. Slechts een enkele biedt milieuvriendelijke condoleancekaarten aan. Raadpleeg voor aanbieders de adressengids.