zoeken
knop: zoek

Groene uitvaart Uitvaartkisten

Kist

plaatje: bulletKeus genoeg: dooskist, eco-kist, groene uitvaartkist, de kist van karton of wilgentenen
De meerderheid van de Nederlanders wordt op dit moment begraven in een eikenhout gefineerde, spaanplaten kist. Deze is goedkoop, vergaat redelijk snel, maar is niet geheel milieuvriendelijk, omdat de kist milieuonvriendelijke lijmen bevat die in het milieu belanden. Dat mag van de overheid.
linksboven: korfkist, rechtsboven: ecokist, linksonder: ecokist, rechtsonder: dooskist
linksboven: korfkist, rechtsboven: ecokist, linksonder: ecokist, rechtsonder: dooskist

Wettelijke regels

Het Besluit op de lijkbezorging, dat bij de Wet op de lijkbezorging hoort, bevat regels over het materiaal die ervoor zorgen dat het milieu zo min mogelijk wordt belast. Van een totale ontlasting is geen sprake.

Enkele punten daaruit:

  • Kist en binnenbekleding mogen niet gemaakt zijn van kunststoffen of metalen. Een crematiekist moet uit brandbaar materiaal bestaan.
  • Een uitzondering wordt gemaakt voor de kleine delen zoals handvatten, schroeven en ornamenten, omdat deze bij crematie makkelijk van de kist verwijderd kunnen worden en bij begraven de ontbinding van het lijk niet in de weg staan.
  • Bepaalde lijmen en lakken zijn toegestaan: ureumformaldehydelijm, ureumformaldehydelijm, PVAC-lijm (polyvinylacetaat), PVAC-lijm (polyvinylacetaat) en nitrocelluloselak.
De ecopod. gemaakt van gerecycled papier
De ecopod. gemaakt van gerecycled papier
plaatje: Milieuvriendelijke kisten

Milieuvriendelijke kisten

Geheel milieuvriendelijk zijn de standaardkisten dus niet. Inmiddels zijn er veel milieuvriendelijke alternatieven voor de standaardkist op de markt (soms met veelzeggende namen): de dooskist, de kartonnen doodskist, de eco-kist etc. Allemaal recyclebaar en/of biologisch afbreekbaar. Niet zelden fraai bovendien. Gemaakt van karton, wilgetenen of duurzaam geproduceerd hout. Duurzaam geproduceerd hout is snelgroeiend binnenlands hout (populier, wilg, hout van knotwilgen) met het FSC Keurmerk (of een gelijkwaardig keurmerk).

Het bedrijf KarakterKisten maakt alternatieve uitvaartkisten van sloophout en steigerhout passend bij het karakter van een mens.

Voor namen en adressen raadpleeg de adressengids.

Verschil tussen `begraafkisten` en `crematiekisten`

Uit onderzoek blijkt dat het bij de keuze van een milieuvriendelijke kist uitmaakt of je wordt begraven of gecremeerd. Bij begraven zijn kisten van karton, bamboe, riet of wilgentenen de meest duurzame keuzes. Bij cremeren is een houten kist het duurzaamst, omdat er dan minder gas hoeft te worden gebruikt.

Cremeren zonder kist lijkt misschien milieuvriendelijker, maar is het niet, omdat er dan (vanwege het ontbreken van een omhulsel) meer brandstof nodig is.

Bekleding kist

De bekleding van een kist bestaat vaak uit katoen. Dat heeft tot gevolg dat 30% van de milieubelasting van de kist door de bekleding komt. De katoenteelt is sterk milieubelastend door het gebruik van bestrijdingsmiddelen en het enorme gebruik van water bij de productie en het bleken en verven van het product.

Goede alternatieven zijn hennep, bamboe- en brandnetelvezel. Maar is een bekleding echt nodig? U kunt ook zelf een mooie doek in de kist leggen.

Think global, shop local

Als een milieuvriendelijke kist van ver moet komen, dan wordt de milieuvriendelijkheid gedeeltelijk teniet gedaan door het transport. Kies daarom voor kisten uit eigen land.
plaatje: Hoe mooi ook, uit milieuoogpunt kunt u deze Ghanese kist beter laten staan
Hoe mooi ook, uit milieuoogpunt kunt u deze Ghanese kist beter laten staan

Geen kist

De meest milieuvriendelijke optie bij begraven is natuurlijk: geen kist. Begraven worden in een lijk- of rouwwade van natuurlijke materialen is niet alleen daadwerkelijk maar ook qua uitstraling al snel natuurlijk te noemen.plaatje: Foto: Ibisproduct
Foto: Ibisproduct

Kist-kast

Je hoort het mensen wel eens zeggen: Eigenlijk zonde van zo`n mooie kist dat hij zo kort gebruikt wordt (lees: zichtbaar is) en na een paar dagen al de grond of oven in verdwijnt. Al dat werk en al dat materiaal voor zo`n korte levensduur! Een mooi alternatief is dan een kist die al veel eerder wordt aangeschaft en bij leven bijvoorbeeld dienst doet als boekenkast. Er is een speciale boekenkast-grafkist op de markt.
Zelf timmeren is natuurlijk ook een optie.

Links

Informatie van het ministerie van VROM over duurzaam hout is hier te lezen.