zoeken
knop: zoek

Groene uitvaart Actueel

Nieuws - 2010

Eco-begraafplaats goed voor natuur en portemonnee

Geplaatst: 11 augustus 2010
plaatje: bulletIn oktober wordt de eerste ecologische begraafplaats van Ierland in gebruik genomen. Volgens eigenaar Colin McAteer zijn de kosten voor een graf, op zijn geheel natuurvriendelijke begraafplaats, meer dan de helft goedkoper dan de kosten van een regulier graf.
Op de helling van de Blackstairs Mountains vlakbij Enniscorthy wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de eco-begraafplaats van 7,5 hectare. Overledenen worden daar straks begraven in eco-kisten of hun as wordt bijgezet in een geheel natuurvriendelijke urn. De graven worden gemarkeerd met Ierse bomen en nabestaanden kunnen er stenen(afkomstig uit de omgeving) op leggen.

In The Irish Times meldt McAteer dat een enkel graf 600 euro gaat kosten en een familiegraf (4) 2200 euro. Dat is een stuk goedkoper dan de grafkosten op een reguliere begraafplaats in Ierland. Op een ‘gewone’ begraafplaats betalen mensen soms zelfs 7000 euro. Op de eco-begraafplaats wordt ruimte gemaakt voor 5000 graven, maar de ondernemer wil meer. Inmiddels is hij in vergevorderde onderhandeling met een gemeente vlakbij Dublin om ook daar een eco-begraafplaats te realiseren.

Ierse overheden zien de eco-begraafplaatsen volgens McAteer graag komen. Op de reguliere begraafplaatsen is steeds minder ruimte en veel gemeenten willen besparen op de kosten voor onderhoud.

Het is best opvallend dat de begraafplaats op de helling van de Blackstairs Mountains de eerste in zijn soort is in Ierland. In buurland Engeland zijn al meer dan 250 ecologische begraafplaatsen en dat aantal neemt volgens The Irish Times elke maand nog toe. Volgens de krant worden in Engeland al 32% van de begrafenissen gehouden op een geheel natuurvriendelijke begraafplaats.

Nederland kent ook een aantal ecologische begraafplaatsen of begraafplaatsen met een speciaal veld voor ecologische graven. Een voorbeeld daarvan is begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam met een ecologische grafwijk,’t Varenveld. In de onderstaande film van Uitvaart.tv legt directeur Arpad Nesvadba uit wat ecologisch begraven is.Voor meer informatie over milieu-ontlastende uitvaarten in Nederland, zie www.groene-uitvaart.nl

Bron: http://www.irishtimes.com/newspaper/ireland/2010/0810/1224276470746.html
terug naar overzicht