zoeken
knop: zoek
Home/

Groene uitvaart

plaatje: Natuurbegraafplaats Het Wienerveeld officieel geopend
plaatje: Natuurbegraafplaats Het Wienerveeld officieel geopend Natuurbegraafplaats Het Wienerveeld officieel geopend
Eindelijk is het zover… Badend in zonlicht, fluitende vogels, een oase van rust: Natuurbegraafplaats Het Wienerveeld van Jan Nijhuis en zijn partner Joke Beenakker is maandag 21 juni officieel geopend. Ze hadden eerder open willen gaan maar door corona en andere perikelen werd het steeds uitgesteld. Maar ze kozen 21 juni, de langste dag van het jaar, als officiële openingsdatum. 18, 19 en 20 juni hielden ze open dagen die erg goed bezocht zijn. Er is blijkbaar steeds meer behoefte aan een laatste rustplaats in de natuur.
Lees verder >>
titel: advertentiebanner: Amstel uitvaarten
plaatje: bulletZoek een bedrijf of instelling
Zoek een bedrijf of instelling in de rubriek Uitvaartondernemingen.
Op naam:
En/of op plaats:
En/of op netnummer:

 

Adressengids groene uitvaartbedrijven en toeleveranciers

Als u het belangrijk vindt dat uw uitvaart het milieu zo min mogelijk belast, kies dan voor bedrijven die daar speciaal rekening mee houden. Zo zijn er bedrijven die biologisch afbreekbare urnen leveren. Of crematoria met speciale filterinstallaties om de uitstoot van schadelijke rookgassen te minimaliseren. Welke uitvaartbedrijven milieuvriendelijke producten en diensten aanbieden, vindt u in de adressengids van Groene-Uitvaart.nl.

Kist of lijkwade

Keus genoeg: dooskist, eco-kist, groene uitvaartkist, de kist van karton of wilgentenen.

De meerderheid van de Nederlanders wordt op dit moment begraven in een eikenhout gefineerde, spaanplaten kist. Deze is goedkoop, vergaat redelijk snel, maar is niet geheel milieuvriendelijk, omdat de kist milieuonvriendelijke lijmen bevat die in het milieu belanden. Dat mag van de overheid.
Lees verder...

De mens als grote vervuiler

“De mens zelf is het probleem, we zijn één wandelend vuilnisvat”, aldus Lucas Reijnders. “Begraven en verbranden betekent nu iets anders dan een paar duizend jaar geleden. Overledenen bevatten allerlei kunstmatige, door de mens gemaakte onderdelen die mee de grond of de oven in gaan, zoals amalgamen in tanden en protheses.
Lees verder...

Crematie

Zorgt cremeren voor het verder opwarmen van de aarde?

De milieubelasting van cremeren valt erg mee, zeker in crematoria met moderne ovens en filterinstallaties. Vanaf 2012 moeten alle crematoria milieufilters geïnstalleerd hebben om met name de uitstoot van kwik te minimaliseren.
Lees verder...Moderne crematieoven
Moderne crematieoven

Rouwdienst en koffietafel

Vaak wordt een uitvaart (begrafenis of crematie) voorafgegaan door een afscheidsdienst en afgesloten met een bijeenkomst met drank en eten. (Uiteenlopend van een eenvoudig plakje cake plus kopje koffie tot een uitgebreide koffietafel.) Hoe kunt u deze bijeenkomsten zo milieuvriendelijk laten plaatsvinden?
Lees verder...

Bron: Crematorium Dieren
Bron: Crematorium Dieren

Milieuvriendelijke urnen

Als je kiest voor een urn die buiten wordt geplaatst op een begraafplaats, dan is het vanuit milieuoogpunt beter te kiezen voor milieuvriendelijke materialen. Er zijn inmiddels veel milieuvriendelijke urnen op de markt, 100% biologisch afbreekbaar. Ze zijn bijvoorbeeld vervaardigd van een cellulose vezel, wilgentenen (inclusief 100% biologisch afbreekbare zak waarin de as wordt gedaan) of polymeer (maïs).
Lees meer over asbestemming