zoeken
knop: zoek

Groene uitvaart Actueel

Nieuws - 2024
plaatje: Symposium over de groene uitvaart in Hilversum

Symposium over de groene uitvaart in Hilversum

Geplaatst: 15 april 2024
plaatje: bulletWe moeten steeds duurzamer leven, maar kun je ook duurzaam doodgaan? De Funeraire Academie organiseert hierover een symposium op vrijdag 26 april op begraafplaats Zuiderhof in Hilversum.
De interesse in natuurbegraven, resomeren, veraarden, biologisch afbreekbare doodskisten en milieuvriendelijke uitvaartrituelen is de hype voorbij. Ook in de uitvaartsector is verduurzaming een blijvend aandachtspunt. Maar zijn de groene claims van nieuwe uitvaarttechnieken allemaal even terecht? Welke kansen en dilemma’s spelen op zodra een begraafplaats kiest voor ecologisch groenbeheer? Mogen bloemen nog wel bij een afscheid? Met het symposium De Groene Dood slaat de Funeraire Academie een brug tussen wetenschap en praktijk.

Deskundigen uit binnen- en buitenland vertellen over de spirituele motieven van mensen voor resomeren, ze verhalen over de populariteit van bosbegraven in Denemarken, stellen vragen rond de waardigheid van veraarden en staan stil bij de doorrekening van de milieueffecten van groene uitvaarttechnieken. Zo wordt het nieuwste Life Cycle Analysis rapport gepresenteerd. Een verdiepende dag voor iedereen met de blik op de funeraire toekomst.

Workshops en wandelen
Ook voor de praktische en inspirerende kant is er alle ruimte in het programma. Zo zijn er masterclasses over de symbolische waarde van groen op de begraafplaats en ontdekt men de nieuw aangeplante bomen- en bloemenweide op Zuiderhof. Verder zijn er workshops met titels als: Bosbadderen, Groene Poëzie ‘voorbij het vallende herfstblad’, de Ontroertoer en Bloem & Ritueel.
Sprekers zijn onder andere Julie Rugg (UK), Georgina Robinson (UK, USA), Margit Warnburg (DK), Katrien Schaubroeck (BE), Saro Campisano, Susanne Duijvestein, Roel Stapper, Ada Wille, Leon Bok, Vrouwkje Tuinman en vele anderen. Presentatie: Brenda Mathijssen, Groningen Universiteit.

Praktische informatie
Het symposium is bedoeld voor professionals werkzaam in de uitvaartbranche, beleidsmakers, toeleveranciers, ritueelbegeleiders, rouwdeskundigen, onderzoekers en iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp.

Datum: vrijdag 26 april 2024, tussen 10.30 en 17.00 uur
Tickets: Regulier tarief € 98, studenten < 25 jaar € 40. Incl. btw, lunch en borrel.
Locatie: Begraafplaats en Crematorium Zuiderhof in Hilversum

Vooraf aanmelden via https://www.totzover.nl/funeraire-academie/symposium-de-groene-dood/
terug naar overzicht