zoeken
knop: zoek

Groene uitvaart Actueel

Nieuws - 2022
plaatje: Duurzame crematieoven geplaatst in crematorium Baexem

Duurzame crematieoven geplaatst in crematorium Baexem

Geplaatst: 22 november 2022
plaatje: bulletMaandag 21 november jl. is de nieuwe, elektrische crematieoven geplaatst in crematorium Midden-Limburg in Baexem. Dit is momenteel de meest duurzame variant van cremeren in Nederland. De elektrische oven vervangt de gasoven. Per crematie wordt hiermee zon zestig m3 aan gas bespaard.
In Baexem vinden zon zevenhonderd crematies op jaarbasis plaats. Op zaterdag 17 december is de oven tijdens een open middag in het crematorium te bekijken.

Vervanging
Het plaatsen van de 12 ton zware oven duurde maandag enkele uren. Om half negen in de ochtend werd de oven van de vrachtwagen getild en op rollers geplaatst. Met hulp van een heftruck werd de oven om het gebouw heen naar de ovenruimte gebracht. Daar stond de oven even na het middaguur uur op zijn plek om aangesloten te worden.

Een crematie op gas kost gemiddeld ongeveer 60 m3 gas. Op stroom verbruikt een crematie 75 kWh. Voor die elektra heeft DELA contracten met leveranciers van groene stroom, uitsluitend afkomstig van Nederlandse wind- en zonnekracht. De CO2 uitstoot van een crematie is Baexem is dus na vervanging van de oven tot nul gereduceerd.

terug naar overzicht