zoeken
knop: zoek

Groene uitvaart Actueel

Nieuws - 2022
plaatje: Ook DELA gaat duurzame ‘paddenstoelenkist’ aanbieden
‘Levende doodskist’ nu ook geschikt voor crematies

Ook DELA gaat duurzame ‘paddenstoelenkist’ aanbieden

Geplaatst: 29 augustus 2022
plaatje: bulletUitvaartverzorger- en verzekeraar coöperatie DELA neemt de levende doodskist van Loop Biotech op in haar assortiment. Met zo’n 4 miljoen verzekerden en jaarlijks ruim 40.000 uitvaarten is DELA de grootste uitvaartverzorger van Nederland. De Living Cocoon is sinds twee jaar op de markt, waarbij deze tot nu toe vooral werd ingezet bij (natuur)begrafenissen. Onlangs is de Living Cocoon ook goedgekeurd voor crematies, waardoor de levende kist nu voor een groter publiek beschikbaar is. Eerder bood de Haagse uitvaartonderneming CUVO de kist ook al aan.
Loop Biotech uitvinder, architect- en biodesigner Bob Hendrikx ontdekte tijdens langdurig materiaalonderzoek aan de TU Delft de potentie van mycelium, het wortelnetwerk van paddenstoelen. Door gebruik te maken van dit levend organisme, is de kist volledig afbreekbaar. Mycelium wordt in de natuur gezien als de grootste recycler, omdat dit fundamentele organisme verantwoordelijk is voor het omzetten van dode organische stoffen tot nieuwe nutriënten. Zo is de circle of life weer rond, en wordt er letterlijk leven teruggegeven aan de aarde.

De Living Cocoon laat mensen weer een worden met de natuur, zodat ze de bodem kunnen verrijken in plaats van vervuilen. De kist draagt volgens Hendrikx zo bij aan "efficiënte compostering" van het lichaam en is in staat om giftige stoffen op te ruimen en zo ook bij te dragen aan de biodiversiteit. “De samenwerking met DELA biedt ons een unieke kans om meer consumenten kennis te laten maken met een duurzaam alternatief en is voor mij als Eindhovenaar extra bijzonder. DELA is een Eindhovens bedrijf en ik ken het al van jongs af aan", zegt Bob Hendrikx, oprichter van Loop Biotech.

Dragons’ Den
Na de productlancering veroverde Loop Biotech vele krantenkoppen, waaronder die van Wired, CNN, The Guardian en de BBC. Investeerders en participanten van Dragons’ Den Shawn Harris (Orange Wings) en Pieter Schoen (Shoe Investments) besloten onlangs samen €1 miljoen in de startup te investeren. Na de kapitaalinjectie is de samenwerking met DELA en de bekendheid bij consumenten een volgende stap in het succesverhaal.Crematie
De levende doodskist is onlangs goedgekeurd voor gebruik bij crematies. Dat oogt tegenstrijdig, omdat bij de verbranding ook het wortelnetwerk van paddestoelen verbrandt en daarmee het unieke aspect van de kist verloren gaat. Maar omdat de kist in slechts zeven dagen groeit en enkel wordt geproduceerd met lokale materialen, is het nog altijd een duurzame keuze. De bomen die dienen als grondstof voor de traditionele houten uitvaartkisten, hebben decennia nodig om te groeien.
terug naar overzicht