zoeken
knop: zoek

Groene uitvaart Actueel

Nieuws - 2012
plaatje: Uitvaartondernemer wil echte zeemansgraven terug

Uitvaartondernemer wil echte zeemansgraven terug

Geplaatst: 29 oktober 2012
plaatje: bulletUitvaartondernemer Henri van Gool uit Oosterhout wil mensen de mogelijkheid gaan bieden om te kiezen voor een echt zeemansgraf, dat meldt BN de Stem. Bij deze vorm van lijkbezorging wordt het lichaam van de overledene in zee achtergelaten.
Van Gool wil met zijn uitvaartbedrijf Horarium weer echte zeemansgraven gaan uitvoeren. De Wet op de lijkbezorging staat een echt zeemansgraf niet zomaar toe. Het mag alleen maar wanneer iemand overlijd aan boord van een schip en er geen mogelijkheid is om het lichaam te bewaren totdat het schip weer terug is in de haven.

In Engeland is een zeemansgraf wel toegestaan. Daarom wil Van Gool daar naar uitwijken. Voor de Britse kust zijn verschillende plekken aangewezen waar een lichaam kan worden achtergelaten. Van Gool zal met nabestaanden en de overledene afreizen naar de zuidkust nabij Portsmouth. Nadat de boot anderhalf uur van de kust is weggevaren zal het lichaam (in de kist) overboord gezet worden.

Het zeemansgraf is wel iets duurder dan een ‘reguliere’ uitvaart. Van Gool schat dat het totaal pakket (inclusief reis) uit zal komen op ongeveer 8.500 euro. De komende tijd zal de uitvaartondernemer de laatste voorbereidingen treffen om in de toekomst daadwerkelijk zeemansgraven te kunnen organiseren. Overigens moet de burgemeester van Oosterhout nog wel toestemming geven voor de zeemansgraven.
terug naar overzicht