zoeken
knop: zoek

Groene uitvaart Actueel

Nieuws - 2012

2000 jonge bomen en struiken markeren het natuurlijk gebruik van natuurbegraafplaats Weverslo

Geplaatst: 14 maart 2012
plaatje: bulletBetrokkenen planten op zaterdag 17 maart 2000 jonge bomen en struiken op natuurbegraafplaats Weverslo . Zij markeren daarmee dat natuurbegraven en natuurontwikkeling op Weverslo hand in hand gaan. Tevens onderstrepen zij daarmee hun verbondenheid met en waardering voor de natuurbegraafplaats. Het is voor hen een speciale plek omdat er dierbaren begraven zijn, of omdat zij er hun eigen grafplek hebben uitgezocht. Om 10.00 uur planten de betrokkenen gezamenlijk officieel de eerste boom. Het is tevens het startsein om ook de andere 2000 bomen te planten.
Deze bijzondere boomplantdag vindt plaats in het kader van de landelijke boomfeestdag die in dezelfde week wordt gehouden. De aanschaf van de 2000 jonge bomen en struiken is mogelijk door de opbrengsten van de verleende grafrechten, dankzij een particuliere schenking en dankzij een ontvangen partij planten en struiken van Staatsbosbeheer, stichting Probos en de Nederlandse houtindustrie. Dat laatste in het kader van het jaar van de bossen en de nominatie van de natuurbegraafplaats voor de nationale natuurprijs 2011. Er worden in totaal 12 verschillende soorten bomen en struiken geplant. Daarmee wordt de basis gelegd voor een grotere natuur variëteit en biodiversiteit.

Rijkere natuur
Het planten van jonge bomen en struiken past in het beheersplan dat is opgesteld voor de natuurbegraafplaats. Dat voorziet erin dat het bos zich de komende jaren verder zal ontwikkelen tot een afwisselend en waardevol natuurgebied waar mens en dier zich thuis voelen. Om die reden voegt de keuze van een plek voor een natuurgraf zich naar de aanwezige natuur. De verbondenheid tussen mens, natuur en cultuur staat centraal bij alles wat er gebeurd op natuurbegraafplaats Weverslo.

Inwilligen van wensen
De natuurbegraafplaats kan weer volop tegemoet komen aan de wensen van mensen om in de natuur begraven te worden of al vast een grafplek te reserveren. Ook aan de laatste grieven van bezwaarmakers is tegemoet gekomen: de parkeerplaats heeft de minimaal vereiste capaciteit en niet meer, de grafdichtheid ook van urnengraven blijft ver beneden de norm van 5% verstoring van de oppervlakte door het delven van graven, we hebben zelf de tijdelijke schuilhut verwijderd evenals het teveel aan banken in het midden van het bos en we hebben alle voorgeschreven maatregelen genomen om verstoring als gevolg van het machinaal delven van graven (zoals dat op alle begraafplaatsen gebeurt) te voorkomen.
terug naar overzicht