zoeken
knop: zoek

Groene uitvaart Actueel

Nieuws - 2010
plaatje: Natuurbegraafplaats Weverslo open voor publiek

Natuurbegraafplaats Weverslo open voor publiek

Geplaatst: 25 mei 2010
plaatje: bulletDe natuurbegraafplaats Weverslo in het landelijk gebied van Heide gelegen in de Peel tussen Venray en Deurne is open voor publiek. Met het plaatsen van informatiepanelen bij de ingang aan de Janslust 11 start de eerste natuurbegraafplaats in de Peel zijn voorlichtingsactiviteiten. Een natuurlijke vorm van begraven is erg in opkomst. Naar verwachting wordt een graf in de natuur in de nabije toekomst de meest geliefde vorm van begraven.
Een graf in de vrije natuur
In een prachtig bosgebied in het agrarisch Peellandschap zijn op landgoed Weverslo de voorzieningen gereed om een graf in de vrije natuur te kiezen. Overledenen kunnen er voor onbepaalde tijd een laatste rustplaats vinden. Er zijn in het natuurbos steeds vrije plekken beschikbaar waaruit gekozen kan worden. De graven liggen op ruime afstand van elkaar. Eerlijkheid en eenvoud zijn de kenmerken. Ruimte, rust en privacy bepalen het beeld. De plekken zijn allemaal gesitueerd bij of rondom toekomstbomen. Dat zijn markante bomen waarvan de verwachting is dat die nog een groot aantal jaren zullen blijven staan. Er is alle ruimte om aan speciale wensen zoals een familiegraf of een combinatie van een graf en een urnengraf te voldoen. Het is ook mogelijk om een graf te reserveren.

Bos en natuur bepalen het beeld
Natuurbegraven houdt in dat het lichaam op een organische manier wordt teruggegeven aan de aarde. Alleen duurzame materialen die zonder problemen weer opgenomen worden door de natuur vergezellen het lichaam. Een natuurbegraafplaats is bij uitstek een plek om te bezinnen en te gedenken. In de natuur krijgen verhalen en herinneringen alle kans om te gedijen. Grafmarkeringen zullen hooguit bestaan uit een gedenkboom of een houten gedenkteken in de vorm van bijvoorbeeld een boomstronk of een houten sculptuur. Zo blijft het bos natuurlijk. Voor grafstenen of grafkeien is er geen plaats, omdat die ook nu van nature niet in het bos voorkomen. Door het planten van gedenkbomen blijft het bos zich ook steeds verjongen en vernieuwen. Het behoud en de verdere ontwikkeling van de natuurkwaliteit en natuurbeleving van het gebied gaan zo hand in hand met de mogelijkheid tot natuurbegraven. Een keuze voor een natuurgraf is daarmee ook een bijdrage aan de instandhouding en verdere ontwikkeling van het bos, de natuur en het agrarische Peellandschap.

Natuurbegraafplaats Weverslo houdt op zondag 30 mei as. van 10.00 tot 16.00 uur open dag. Iedereen die meer wil weten over natuurbegraven en kennis wil maken met de mogelijkheden op Weverslo is welkom. Voor meer informatie www.weverslo.nl
terug naar overzicht