zoeken
knop: zoek
Home/

Groene uitvaart

plaatje: Groene Uitvaart Inspiratiemarkt Groene Uitvaart Inspiratiemarkt
 • Groene Uitvaart Inspiratiemarkt
 • Donderdag 24 juni 13.00-20.30 uur
 • Emmausklooster Velp (N-Br)
 • Toegang gratis
 • Coronaproof wandelroute langs alle aanbieders van duurzame uitvaartdiensten en -producten

  Lees verder >>
 • titel: advertentiebanner: Amstel uitvaarten
  plaatje: bulletZoek een bedrijf of instelling
  Zoek een bedrijf of instelling in de rubriek Uitvaartondernemingen.
  Op naam:
  En/of op plaats:
  En/of op netnummer:

   

  Adressengids groene uitvaartbedrijven en toeleveranciers

  Als u het belangrijk vindt dat uw uitvaart het milieu zo min mogelijk belast, kies dan voor bedrijven die daar speciaal rekening mee houden. Zo zijn er bedrijven die biologisch afbreekbare urnen leveren. Of crematoria met speciale filterinstallaties om de uitstoot van schadelijke rookgassen te minimaliseren. Welke uitvaartbedrijven milieuvriendelijke producten en diensten aanbieden, vindt u in de adressengids van Groene-Uitvaart.nl.

  Kist of lijkwade

  Keus genoeg: dooskist, eco-kist, groene uitvaartkist, de kist van karton of wilgentenen.

  De meerderheid van de Nederlanders wordt op dit moment begraven in een eikenhout gefineerde, spaanplaten kist. Deze is goedkoop, vergaat redelijk snel, maar is niet geheel milieuvriendelijk, omdat de kist milieuonvriendelijke lijmen bevat die in het milieu belanden. Dat mag van de overheid.
  Lees verder...

  De mens als grote vervuiler

  “De mens zelf is het probleem, we zijn één wandelend vuilnisvat”, aldus Lucas Reijnders. “Begraven en verbranden betekent nu iets anders dan een paar duizend jaar geleden. Overledenen bevatten allerlei kunstmatige, door de mens gemaakte onderdelen die mee de grond of de oven in gaan, zoals amalgamen in tanden en protheses.
  Lees verder...

  Crematie

  Zorgt cremeren voor het verder opwarmen van de aarde?

  De milieubelasting van cremeren valt erg mee, zeker in crematoria met moderne ovens en filterinstallaties. Vanaf 2012 moeten alle crematoria milieufilters geïnstalleerd hebben om met name de uitstoot van kwik te minimaliseren.
  Lees verder...Moderne crematieoven
  Moderne crematieoven

  Rouwdienst en koffietafel

  Vaak wordt een uitvaart (begrafenis of crematie) voorafgegaan door een afscheidsdienst en afgesloten met een bijeenkomst met drank en eten. (Uiteenlopend van een eenvoudig plakje cake plus kopje koffie tot een uitgebreide koffietafel.) Hoe kunt u deze bijeenkomsten zo milieuvriendelijk laten plaatsvinden?
  Lees verder...

  Bron: Crematorium Dieren
  Bron: Crematorium Dieren

  Milieuvriendelijke urnen

  Als je kiest voor een urn die buiten wordt geplaatst op een begraafplaats, dan is het vanuit milieuoogpunt beter te kiezen voor milieuvriendelijke materialen. Er zijn inmiddels veel milieuvriendelijke urnen op de markt, 100% biologisch afbreekbaar. Ze zijn bijvoorbeeld vervaardigd van een cellulose vezel, wilgentenen (inclusief 100% biologisch afbreekbare zak waarin de as wordt gedaan) of polymeer (maïs).
  Lees meer over asbestemming