zoeken
knop: zoek

Groene uitvaart Actueel

Nieuws - 2022
Officiële opening ‘Meest duurzame crematorium van Nederland’ op 20 mei

Eerste crematies in gasloos crematorium Hoentocht in Groningen

Geplaatst: 4 april 2022
plaatje: bulletDe aanloop en de bouw kende meerdere tegenvallers, maar sinds deze week (week 13) is het nieuwste DELA-crematorium in Groningen eindelijk operationeel. De elektrische oven van crematorium Hoentocht is ook direct in gebruik genomen en ook zijn de eerste afscheidsceremonies gehouden.
Diensten en crematies zijn dus al mogelijk, maar op 20 mei volgt de officiële openingshandeling voor genodigden. Een dag later is er een open dag, waar iedereen welkom is om het crematorium in al haar facetten te bekijken.



‘Duurzaamste van Nederland’

Bij de bouw van Hoentocht is duurzaamheid tot in ieder detail doorgevoerd. Hoewel een objectieve vergelijking op nationaal niveau er simpelweg niet is, wordt het Groningse crematorium aan het Hoendiep gezien als het meeste duurzame crematorium van het moment in Nederland.

Vooral de herbruikbare houtbouw, de elektrische oven en het interieur dat bestaat uit gerecyclede materialen draagt hier aan bij. Het hele pand is bovendien gasloos. Maar ook aan details is gedacht. Zo wordt het gras periodiek ‘gemaaid’ door schapen. En de brugverbinding over de waterpartij is faunavriendelijk gemaakt.

Groningen is het 23e crematorium voor coöperatie DELA. Na voltooiing van de overname van branchegenoot Yarden in de loop van dit jaar telt DELA in totaal veertig crematoria.
terug naar overzicht