zoeken
knop: zoek

Groene uitvaart Actueel

Nieuws - 2015
plaatje: De eerste natuurbegraafplaats van Friesland is een feit

De eerste natuurbegraafplaats van Friesland is een feit

Geplaatst: 9 november 2015
plaatje: bulletEen graf in de natuur is een bijzondere laatste rustplaats. Op een plek die bij de overledene past, tussen de bomen, aan het water of in een veld met bloemen. Een natuurgraf is voor eeuwig en vrij van verplicht onderhoud. Begraven worden in de natuur kan nu ook in het Friese Nieuwehorne.
Nabij Heerenveen kan de eerste natuurbegraafplaats van Friesland in gebruik worden genomen. Door de overledene te begraven in een biologisch afbreekbaar omhulsel en het grafmonument bescheiden te houden, gaat een graf al snel weer op in de natuur. Wat rest, is een prachtige plek waar in alle rust herdacht en gemijmerd kan worden - zittend tegen een boomstam bij het graf of tijdens een wandeling in dit nieuwe natuurgebied.

Ab van Middelkoop en Harry Elzinga zijn eigenaar van dit mooie stukje natuur met bijzonder bestemmingsplan. “De natuur verzorgt het graf en de natuurbegraafplaats beheert de natuur”, stelt Van Middelkoop. “Ergens in de kringloop van het leven is ook een plaats voor de dood en waar komt dat mooier tot uiting dan in de seizoenen van het jaar?”

Een natuurbegraafplaats is ecologisch en economisch. Een groene uitvaart wordt gestimuleerd. Dat betekent dat het omhulsel waarin de overledene begraven wordt, zij het een kist, wade of urn, van biologisch afbreekbaar materiaal moet zijn en liefst geen metalen verbindingen bevat. Vergelijkbare eisen stellen wij ook aan de aankleding en entourage van het geheel. “Er mogen geen kunststof of synthetische materialen mee de grond in en de koffietafel is natuurlijk biologisch”.

Het economische aspect vertaalt zich in het eeuwigdurend grafrecht, juridisch vastgelegd tot 250 jaar. Er zijn geen jaarlijkse onderhoudskosten, het natuurgebied wordt onderhouden door de beheerders.

De natuurbegraafplaats van Nieuwehorne is het decor voor persoonlijke uitvaartdiensten en een bijzondere herdenkingsplek. Na een unieke afscheidsceremonie in de buitenlucht kan de overledene op een loopkoets naar zijn of haar laatste rustplaats gereden worden door de naaste familie. Voor nabestaanden zijn er volop mogelijkheden om de omgeving van het graf te personaliseren door bijvoorbeeld op een open plek in het bos een inheemse fruitboom naar keuze te laten planten bij het graf en daar jaarlijks de vruchten van te plukken of een boomstam als grafmonument te laten plaatsen waarop u kunt bezinnen in alle rust.

Natuurbegraven is voor mensen die houden van de natuur en geven om het milieu. De natuurbegraafplaats is voor iedereen, ongeacht religieuze overtuiging. Bovendien is de begraafplaats duurzaam – de materialen en grafmarkeringen zijn milieuverantwoord en bevorderen de leefbaarheid van bos, natuur en landschap.

De invulling van een uitvaart wordt steeds persoonlijker en op voorhand bespreekbaar. Bij leven al een mooie plek uit kunnen kiezen, hoort daarbij. Natuurbegraafplaats Friesland biedt de mogelijkheid voor een rondleiding op het terrein en het reserveren van een graf.

Meer informatie over Natuurbegraafplaats Friesland is te vinden op: www.natuurbegraafplaatsfriesland.nl.
terug naar overzicht