zoeken
knop: zoek

Groene uitvaart Actueel

Nieuws - 2012
plaatje: Lancering ThemaTijdschrift: Begraven is zo gek nog niet gepresenteerd op aankomende Uitvaart Vakbeurs
Woensdag 26 september om 15.00 uur in de LOB-stand

Lancering ThemaTijdschrift: Begraven is zo gek nog niet gepresenteerd op aankomende Uitvaart Vakbeurs

Geplaatst: 21 september 2012
plaatje: bulletDe makers van de tijdschriftenreeks Napoleon in Nederland 1811-2011 en van het succesnummer Felis Catus / De huiskat, presenteren het bijzondere eenmalige ThemaTijdschrift: BEGRAVEN is zo gek nog niet. Dit ThemaTijdschrift wordt tijdens de Uitvaart Vakbeurs gelanceerd en wel op woensdag 26 september om 15.00 uur in de LOB-stand.
Stel dat we in de toekomst alleen nog maar cremeren, of overgaan op nieuwe vormen van lijkbezorging, zoals cryomeren (vriesdrogen) en/of resomeren, dan krijgen we een land zonder begraafplaatsen, een land zonder herinnering, een land in ontkenning van dood en geschiedenis. Daarom dit ThemaTijdschrift, als pleidooi voor het begraven.

BEGRAVEN is zo gek nog niet kost € 7,95, heeft 92 pagina’s en is vanaf 28 september te koop in heel Nederland.

BEGRAVEN is zo gek nog niet viert het begraafplaatsgevoel. Voor de
een is het een triomfantelijk gevoel. De begraafplaatsganger ‘is de enige die komt en gaat wanneer hij wil; hij is de enige, tussen al die liggenden, die rechtop staat.’
(Elias Canetti in Massa en Macht.) Voor de ander overheerst de melancholie. Het besef van sterfelijkheid bij elke stap die je zet. Ook ik moet eraan geloven. Vandaag zij, morgen ik. De begraafplaats als één uitgestrekt memento mori.
Maar begraafplaatsen zijn meer dan dat, het zijn vaak prachtige, rustige, groene plekken, parken bijna, waar het goed toeven is, op een bankje onder een eeuwenoude boom terwijl de vogels fluiten en konijnen wegschieten. Vol met monumenten die waardevol zijn als historische bron, kunstwerk of de biografie van een stad of dorp.

Tevens wil BEGRAVEN is zo gek nog niet de vele misverstanden en/of mythes die er zijn over begraven uit de wereld helpen – altijd maar die wormen en de meest recente, dat begraven (te) duur zou zijn, wordt ook steeds hardnekkiger. Tot slot biedt het tijdschrift consumenteninformatie over de soorten begraafplaatsen en graven die er zijn, op een aantrekkelijke en duidelijke manier gebracht.

Wie denkt dat begraven weinig vernieuwends in zich heeft en al eeuwen op dezelfde wijze gebeurt, zal verbaasd zijn over de artikelen over ‘het nieuwe begraven’, op nieuwe, onverwachte plekken en zeer divers uitgevoerd. En niet te vergeten: groen en duurzaam; natuurbegraafplaatsen lijken de toekomst te hebben.

Wij gunnen iedereen het begraafplaatsgevoel!

Stichting ThemaTijdschriften is in 2010 opgericht door Anja Krabben en Roy de Beunje. Doel van de stichting is het uitbrengen van thematische tijdschriften ter verrijking van kennis op het gebied van cultuur, samenleving en wetenschap. In 2011 is de stichting van start gegaan met de uitgifte van zes tijdschriften Napoleon in Nederland 1811-2011. Meer informatie op: www.thematijdschriften.nl.
terug naar overzicht