zoeken
knop: zoek

Groene uitvaart Actueel

Nieuws - 2011

Stichting Landgoed Weverslo genomineerd voor Nationaal Groenfonds Natuurprijs 2011

Geplaatst: 2 november 2011
plaatje: bulletStichting Landgoed Weverslo is een van de tien genomineerden voor de Nationaal Groenfonds Natuurprijs 2011. Het project is volgens de jury onder voorzitterschap van prof. dr. Jaap van Duijn vice voorzitter van het Groenfonds en van de Raad van Toezicht van de Wageningen Universiteit en Researchcenter, een uitstekend voorbeeld van ‘Ondernemen met Natuur’, het thema van de Natuurprijs 2011. De genomineerde projecten werden gekozen uit vijftig inzendingen.
Met deze nominatie maken zij kans op de Natuurprijs 2011 van €10.000,- of de Aanmoedigingsprijs van €2.500,-. De uitreiking van de Natuurprijs 2011 vindt plaats op donderdag 24 november 2011. Het Nationaal Groenfonds, opgericht door de provincies en het ministerie van EL&I in 1994, verleent financiële faciliteiten voor natuur, bos, landschap, recreatie en landbouw, binnen de kaders van het overheidsbeleid.

Weverslo
Op het landgoed Weverslo verbindt de natuurbegraafplaats mens, natuur en cultuur. Natuurgraven liggen verspreid over het bosgebied en zijn ondergeschikt aan de natuur. Mensen kunnen hier binnen de uitgangspunten van het natuurbeheer begraven worden op een plek die ze zelf kiezen. Het voorziet in de behoefte van mensen om verbonden te zijn met de natuur. De rust van de natuur heeft ook een spirituele werking. Die stimuleert om rituelen en ceremoniën rondom het afscheid en het herdenken en verwerken op een natuurlijke manier in te vullen. Natuurbegraven biedt ruimte voor privacy en eigen invulling van afscheidsrituelen.

De overige genomineerde projecten zijn (alfabetische volgorde):
- Adviescombinatie Veenweidegebieden (AVC) – Volgermeerpolder
- ARCADIS Nederland BV – Integrale Gebiedsontwikkeling Veenoordkolk
- Bio Engergie Friesland BV – Bio Energie Friesland
- BSO Wijs! – Buitenschoolse opvang in de natuur
- Feike de Jong Ontwerp – Expeditie Biesbosch
- Kennemer Duincamping Geversduin – De natuur ontdekken en beleven
- Landschap Noord-Holland – Vrijwilligersdagen Welcome to the Future & Mysteryland
- Stichting Landgoed Weverslo – Natuurbegraafplaats Weverslo
- Stichting Waal - Maas Symbiose – Overstroom

Veel variatie
De vijftig inschrijvingen voor de Natuurprijs 2011 toonden een grote variatie in omvang en initiatiefnemers. Bedrijven, overheden, natuurbeheerders, particuliere organisaties en particulieren laten zien dat er veel ideeën en mogelijkheden zijn voor `Ondernemen met Natuur`, het thema van de Natuurprijs 2011. De Nationaal Groenfonds Natuurprijs wil dit jaar succesvolle initiatieven belonen van ‘ondernemen met natuur’. Ondernemerschap dat leidt tot een win-win situatie. Winst voor de onderneming en winst voor natuur en landschap. Alle genomineerden voldoen aan deze criteria.

terug naar overzicht