zoeken
knop: zoek

Groene uitvaart Actueel

Nieuws - 2011
plaatje: Internationale kunst op begraafplaats De Nieuwe Ooster
Museum Tot Zover maakt tentoonstelling Afterlife

Internationale kunst op begraafplaats De Nieuwe Ooster

Geplaatst: 5 september 2011
plaatje: bulletWat gebeurt er na het leven? Is er iets of is er niets? In Afterlife – kunst over de eindbestemming laten internationaal bekende kunstenaars ons hierover nadenken. Hun verrassende werken zijn vanaf 3 november 2011 niet alleen te zien in Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover, maar ook op begraafplaats De Nieuwe Ooster.
Hoewel Nederland één van de meest ontkerkelijkte landen ter wereld is, denkt het merendeel van de bevolking dat er ‘iets’ is na het leven. Maar wat is dat dan? Anderen menen dat er helemaal ‘niets’ is. Afterlife - kunst over de eindbestemming laat geen directe verbeelding van het hiernamaals zien, maar kunst die aanzet tot reflectie. Ze roept vragen op over wat is nadat we zijn gestorven. Veertien kunstenaars zijn hiermee aan de slag gegaan. Ze komen met spirituele, contemplatieve en speelse werken.

De genodigde kunstenaars komen uit verschillende landen en hebben verschillende achtergronden. Aansprekende namen zijn bijvoorbeeld Roger Hiorns (GB) die in 2009 werd genomineerd voor de Turner Prize, Oscar Muñoz (Chili), Yuhsin U. Chang (Taiwan) en de Nederlandse kunstenaars Nathalie Bruys, Melanie Bonajo en Sarah van Sonsbeeck. De kunstenaars zijn geselecteerd door curator Babs Bakels van Museum Tot Zover en gastcurator Nanda Janssen.

De meeste kunstwerken worden speciaal voor Afterlife gemaakt en er zijn enkele bijzondere bruiklenen. Eén daarvan is het stilmakende Where does the dust collect itself? van de bekende Chinese kunstenaar Xu Bing uit 2004. Hij verzamelde stof van het op 11 september 2001 verwoeste World Trade Center in New York. Bings stofinstallatie bezingt de leegte van het boeddhistische Nirwana en verwijst expliciet naar Ground Zero. Het werk wordt op 11 september 2011 – tien jaar na de aanslag – voor het eerst in New York geëxposeerd. Daarna reist het naar Museum tot Zover. Het stofkunstwerk wordt voor het eerst in Nederland getoond.

De tentoonstelling vindt plaats in het jonge en ambitieuze Museum Tot Zover, gelegen op het terrein van de romantische begraafplaats De Nieuwe Ooster. Een deel van kunstenaars exposeert buiten, tussen de graven. Al wandelend word je verrast door een zeven meter hoge sculptuur van Yuhsin U. Chang of door van straling gezuiverde lucht van Roger Hiorns. In de Portal Machine van Nathalie Bruys brengen trillingen van stemvorken je in contact met het universum. Kunst op een begraafplaats is opmerkelijk. Sfeer en intensiteit van de locatie spelen een belangrijke rol in de beleving van de kunstwerken. Geïnspireerd door en met respect voor de begraafplaats en haar bezoekers ontstonden verrassende werken.

Afterlife – kunst over de eindbestemming is georganiseerd in samenwerking met SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte en begraafplaats en crematorium De Nieuwe Ooster. In het Tropenmuseum is tegelijkertijd de tentoonstelling De Dood Leeft te zien. Rond de tentoonstellingen worden allerlei activiteiten georganiseerd. Kijk voor meer informatie op www.totzover.nl en www.tropenmuseum.nl.

Afterlife is mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte, de Mondriaan Stichting, het DELA Fonds, het VSBfonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, De Nieuwe Ooster/Stadsdeel Oost, het Prins Bernhard Cultuurfonds, en het Cultuurfonds BNG.


*In Afterlife is werk van de volgende kunstenaars te zien: Xu Bing (CN), Melanie Bonajo (NL), Kim Boske (NL), Nathalie Bruys (NL), Yuhsin U. Chang (TW), Roger Hiorns (GB), Nick Hullegie (NL), Susan MacWilliam (Ierland), Oscar Muñoz (Chili), Femmy Otten (NL; te zien vanaf begin 2012), Satijn Panyigay (NL), Valeska Soares (Brazilië), Sarah van Sonsbeeck (NL), Leonid Tsvetkov (RUS).

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Museum op een begraafplaats
Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover is gevestigd op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam. Het museum toont het verleden, heden en de toekomst van onze omgang met de dood. Het museum organiseert regelmatig tentoonstellingen op het gebied van fotografie, kunst en geschiedenis. Museum Tot Zover is een particulier museum. Het wordt gesteund door vier hoofdsponsors (Monuta, ‘de Facultatieve Groep’, Yarden en DELA), door drie sponsors (Bogra, Nuvema en Docendo) en door vele (bedrijfs)donateurs.
terug naar overzicht