zoeken
knop: zoek

Groene uitvaart Actueel

Nieuws - 2011

Rechter moet oordelen over natuurbegraafplaats Weverslo

Geplaatst: 7 februari 2011
plaatje: bulletEr zijn inmiddels al mensen begraven op natuurbegraafplaats Weverslo in Heide, maar er is nog altijd discussie of de begraafplaats legaal is. De rechter zal zich binnenkort moeten uitspreken over de toekomst, dat meldt De Limburger.
De natuurbegraafplaats is een initiatief van Gé Peterink, hij is eigenaar van een landgoed waarvan hij 5.5 hectare wil gaan gebruiken als natuurbegraafplaats. Verschillende omwonenden verzetten zich echter tegen de komst van de begraafplaats. Nadat mediation tussen de omwonenden, initiatiefnemer Peterink en de gemeente is mislukt zal de rechter de komende maanden een finaaloordeel moeten uitspreken. Hij zal moeten bekijken of het proces om te komen tot realisatie van Weverslo wel helemaal goed is doorlopen. Als dat niet het geval is zou de begraafplaats, en dus ook de (vier) begrafenissen die hebben plaatsgevonden, illegaal zijn.

De buurtbewoners zeggen op zich geen probleem te hebben met een natuurbegraafplaats. Maar ze hebben moeite met de uitvoering. Volgens hen hebben de plannen van Peterink niet veel te maken met natuurbegraven. De protestmakers willen niet dat er gebouwen komen op het landgoed (dat zou bij de plannen van de natuurbegraafplaats horen) en ze hebben bezwaar tegen de graafmachines waarmee graven worden gedolven. Daarmee zou de natuur worden verstoord. Verder vinden ze dat de beschermde das en vleermuizen die er leven worden verjaagd. Een ander bezwaar is de verkeersoverlast die de begrafenissen veroorzaken. De bewoners verwijten Peterink dat hij de opbrengsten van de natuurbegraafplaats boven de natuur stelt. Dat baseren ze mede op het grote aantal graven dat er zou moeten komen.

De rechter werd eerder al betrokken in het conflict nadat de gemeente de bezwaren van de buurtbewoners naast zich neerlegde. Hij stelde toen voor om door middel van mediation tot elkaar te komen, maar dat is volgens de omwonenden niet gelukt. De rechter zal nu dus bepalen of de natuurbegraafplaats legaal of illegaal is. De omwonenden vinden het vervelend voor de nabestaanden van de mensen die er inmiddels al zijn begraven, maar zeggen ook dat het niet hun keuze was dat de begraafplaats al is gestart.
terug naar overzicht