zoeken
knop: zoek

Groene uitvaart Actueel

Nieuws - 2011

Cremeren India moet minder milieubelastend worden

Geplaatst: 7 januari 2011
plaatje: bulletIn India worden overledenen al eeuwen lang verbrand op open vuren langs de rivier de Ganges. Bij deze ‘crematies’ wordt per keer zo’n 500 kilo hout gebruikt en dat is erg slecht voor het milieu. Al decennia lang wordt geprobeerd mensen over te halen te kiezen voor betere alternatieven maar door de tradities in het land werd dat niet geaccepteerd. Onverwacht lijkt daar nu toch verandering in te komen, dat meldt Trouw.
De Indiase organisatie Mokshda heeft een milieuvriendelijker systeem bedacht waarbij de crematie kan plaatsvinden volgens de traditionele rituelen, maar waarbij nog maar 150 kilo hout verbrand wordt. Achttien jaar lang is de organisatie bezig geweest met een lobby voor de schonere methode, maar de machtige houthandelaren deden er alles aan Mokshda te stoppen. De organisatie werd steeds weer bedreigd door de houthandelaren die veel geld verdienen met de traditionele crematies.

Om de houthandelaren wat tegemoet te komen wordt het nieuwe systeem van Mokshda geleidelijk ingevoerd. Hierbij wordt in eerste instantie 300 kilo hout gebruikt per crematie in plaats van de 150 kilo die ook voldoende is. Het systeem is overigens heel simpel, er wordt gebruik gemaakt van een stalen rooster waar het lichaam op wordt geplaatst en een dak met een schoorsteen zorgt luchtcirculatie waardoor de verbranding sneller gaat. Een traditionele crematie duurt ongeveer zes uur, de methode van Mokshda duurt twee uur. De uitstoot van schadelijke stoffen wordt daarmee teruggebracht met 75%.

Bij de traditionele crematie wordt de as met bloemen en andere spullen in de Ganges gegooid. Omdat veel mensen niet het geld hebben om genoeg hout te kopen voor de crematie komt het met grote regelmaat voor dat halfverbrande lichamen in de rivier terecht komen. Mokshada wil die traditie doorbreken en gebruikt de as van haar crematies voor tuinbouw. Alleen overgebleven botrestjes worden in de rivier gegooid, maar dat is niet slecht voor het milieu. Al met al is de manier van Mokshada minder schadelijk voor het milieu en goedkoper voor nabestaanden. Toch blijft een crematie zoals we die in het Westen kennen het beste voor het milieu. Maar het zal nog heel lang duren voor de inwoners van India zover zijn dat ze een echt crematorium gaan gebruiken.
terug naar overzicht