zoeken
knop: zoek

Groene uitvaart Actueel

Nieuws - 2010

Eeuwenoude skelet Swifterbant is van vrouw

Geplaatst: 7 december 2010
plaatje: bulletHet eeuwenoude skelet dat een paar maanden geleden werd gevonden in Swifterbant (Flevoland) blijkt van een vrouw te zijn, de provincie heeft dat bekend gemaakt. Het is een zeer bijzondere vondst want mogelijk gaat het om het oudste skelet dat ooit in ons land is gevonden.
Archeologen gaan ervan uit dat de vrouw tussen 8000 en 4500 voor Christus is begraven, de exacte leeftijd van het graf wordt nog onderzocht. Om een en ander wat persoonlijker te maken heeft het skelet de naam van haar vinder Michelle gekregen.

Het skelet werd gevonden tijdens een archeologisch onderzoek op de plek waar een nieuw deel van de provinciale weg tussen Alkmaar en Zwolle wordt aangelegd. Veel is er overigens niet overgebleven van het lichaam. Er werden alleen enkele botresten en een zwarte plek in de grond aangetroffen. Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat Michelle stierf toen ze tussen de 30 en 40 jaar was en dat ze ongeveer 1.60 meter lang was. Als het onderzoek is afgerond krijgt Michelle een plekje in het Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad. Bij het onderzoek werden naast Michelle ook honderdduizend stukjes vuursteen en zestig haardkuilen gevonden.

Het is zeer bijzonder dat Michelle begraven werd want in de midden steentijd (8800 tot 4900 voor Christus) werden de meeste mensen niet met zorg begraven. Swifterbant bevond zich destijds in het Deltagebied van de Overijsselse Vecht. Mensen trokken naar dit gebied omdat ze op zoek waren naar eten, vaste verblijfplaatsen hadden ze niet.

Het oudste skelet dat tot nu toe ooit is gevonden in ons land is van Trijntje uit Hardinxveld-Giessendam. Zij leeft vermoedelijk rond 5500 voor Christus en maakte deel uit van een groepje rondtrekkende jagers en vissers. Onderzoek zal nu dus moeten uitwijzen of Michelle mogelijk nog eerder leefde dan Trijntje.

Het onderzoek in Swifterbant kost de gemeenschap behoorlijk veel geld. Inmiddels zijn de kosten opgelopen tot 5,4 miljoen euro. Deze worden deels betaald door de gemeente Dronten en de Rijksoverheid, het grootste deel(3.5 miljoen) komt voor rekening van de provincie.

Bekijk hieronder een filmpje over de archeologische opgraving in Flevoland.

terug naar overzicht