zoeken
knop: zoek

Groene uitvaart Actueel

Nieuws - 2009
plaatje: Crematie-conferentie in Australie brengt veel verschillende culturen samen

Crematie-conferentie in Australie brengt veel verschillende culturen samen

Geplaatst: 27 oktober 2009
plaatje: bulletBijna 300 afgevaardigden, uit 15 verschillende landen, kwamen van 11 tot 15 oktober samen in Sydney om de Joint Conference van de International Cremation Federation (ICF) en de Australasian Cemeteries & Crematoria Association (ACCA) bij te wonen. Zij werden begroet door de gastvrije staf van ACCA, die er in geslaagd was om een uitstekend programma samen te stellen.
Het thema van de conferentie (“Sustainability in Your Environment”) werd door de verschillende sprekers van alle kanten bekeken en er ontstonden levendige discussies. De presentaties gaven veel stof tot nadenken. Naast de leerzame en informatieve sessies, was er ook voldoende tijd om nieuwe relaties op te doen en te netwerken. Verschillende internationale organisaties presenteerden zichzelf en hun producten, tijdens de tegelijkertijd gehouden ‘trade exhibition’.

De ICF landenrapporten, waarbij een afgevaardigden een presentatie houdt over de gebruiken en de stand van zaken rond crematie in een bepaald land, werden begroet met groot enthousiasme door de internationale toehoorders. De landenrapporten geven een uitstekende gelegenheid om meer te leren over de verschillende gebruiken, cultuur en achtergronden van crematie wereldwijd.


ICF executive commitee met uiterst links de heer J.M.H.J. Keizer, Secretaris-Generaal van de ICF.

Gedurende de conferentie bleek al snel dat, hoe zeer historie, cultuur en gebruiken per land ook mogen verschillen, veel van de actuele onderwerpen rondom begraven en cremeren waarmee het management zich moet bezighouden niet veel van elkaar verschillen. Het milieu en onze invloed daarop staat wereldwijd hoog op de agenda van de meeste nationale en regionale overheden.

De General Council Meeting van de ICF stelde verschillende prioriteiten voor de komende jaren. Zo werd er voor het stimuleren van opleidingen, ethiek en het milieu aanzienlijke bedragen beschikbaar gemaakt. Op voorstel van het Executive Committee gaan verschillende commissies zich met deze onderwerpen bezighouden. Henry Keizer, Secretaris-Generaal van de ICF: “Niet in alle landen bestaan er goede opleidingen voor medewerkers van crematoria, ook niet op technisch gebied. Dat soort opleidingen moeten worden gestimuleerd en ondersteund. Ethiek is een heel moeilijk onderwerp, wanneer je met zo veel verschillende culturen te maken hebt. Toch willen we komen tot een wereldwijd geaccepteerde ‘Code of Best Practice’. De vraag ‘Wat is nu schoner: begraven of cremeren?’ horen we steeds vaker. De ICF gaat daarnaar onderzoek doen, zodat die vraag eens en voor altijd eerlijk en goed beantwoord kan worden. Voor deze zaken maken we meer dan 100.000 euro beschikbaar, een aanzienlijke som”.

De conferentie eindigde met een indrukwekkende rondvaart, met schitterende uitzichten op de wereldberoemde Opera van Sydney, de Harbour Bridge en het oude Fort Denison. Daarma konden de afgevaardigden genieten van een Gala Ball, waarbij het diner en de muziek ronduit excellent was.

Henry Keizer: “Dit is zonder twijfel een conferentie waar we nog lang aan zullen denken! Je kunt je geen betere gastheren wensen dan de Australiërs. Waar je ook vandaan komt, zij weten je het gevoel te geven dat je helemaal thuis bent”.

Voor meer informatie: www.int-crem-fed.org





terug naar overzicht