zoeken
knop: zoek

Groene uitvaart Actueel

Nieuws - 2008
plaatje: Allerzielen Alom winnaar van de Yarden Prijs 2008
Kunstenaars maken viering Allerzielen universeel

Allerzielen Alom winnaar van de Yarden Prijs 2008

Geplaatst: 5 november 2008
plaatje: bulletOnder de Nederlandse bevolking ontstaat steeds meer behoefte aan het in openheid en gezamenlijkheid herdenken van overledenen. Allerzielen, de dag waarop van oudsher de gelovige zielen worden herdacht, krijgt meer en meer de status van een dag waarop iedereen overledenen kan herdenken of men nu gelovig is of niet. Allerzielen Alom won op zaterdag 1 november 2008 de Yarden Prijs voor de vernieuwende manier waarop dit kunstproject omgaat met het herdenken van de doden en de rituelen daar omheen.
Peter van Wageningen, directievoorzitter van Yarden: “Nederland ontkerkelijkt steeds meer. Hierdoor komen ook religieuze rituelen te vervallen en ontstaat er ruimte voor nieuwe rituelen. Als uitvaartorganisatie vinden wij het belangrijk om hier onze maatschappelijke bijdrage aan te leveren en de dood en de uitvaart uit de taboesfeer te halen. Zo organiseren we onder andere herdenkingsbijeenkomsten. Om initiatieven op dit niet-alledaagse gebied te stimuleren, hebben we de tweejaarlijkse Yarden Prijs van € 25.000- in het leven geroepen. Uit 38 inzendingen is Allerzielen Alom als winnaar uit de bus gekomen, omdat dit project hele creatieve en sfeervolle manieren om te herdenken maakt. Zo verzachten zij persoonlijk leed en helpen bij de verliesverwerking.”



De doden niet verzwijgen…

…maar vieren om wie ze waren. Dat beoogt Allerzielen Alom waarbij kunstenaars en vrijwilligers ’s avonds begraaf- en gedenkplaatsen omvormen tot sfeervolle en gastvrije ontmoetingsplaatsen voor de levenden. Nabestaanden konden bij de graven of zelf gekozen plekken een bijzondere ambiance creëren die recht doet aan de overledene. De kring van de overledene komt weer bij elkaar om een hapje en drankje te delen. Kunstenaars helpen nabestaanden om herinneringen en emoties om te zetten in beeld, tekst of geluid. Zo konden bezoekers bij de vuurcirkel namen van de overledene of korte boodschappen laten zingen terwijl ze zich warmden aan het vuur. Na het overlijden wordt de naam van de overledene steeds minder gebruikt en kan het horen van de naam als heel indringend en helend worden ervaren.



Voor steeds meer mensen

Op deze manier Allerzielen vieren kon het afgelopen weekeinde op de buitenterreinen van de Yarden crematoria in Schagen en Groningen. Peter van Wageningen: “Dit jaar zijn het twee vestigingen waarop mensen Allerzielen Alom kunnen bijwonen, volgend jaar willen we dit aantal uitbreiden. We willen niet alleen het project financieel ondersteunen, maar ook echt een onderdeel laten zijn van onze activiteiten op het gebied van nazorg. En dus zo voor steeds meer mensen deze herdenkingsactiviteiten toegankelijk te maken.”



Achtergrond van Allerzielen

Het feest van Allerzielen wordt sinds de twaalfde eeuw overal in de wereld op 2 november gevierd, maar het meest in de traditioneel katholieke landen zoals Italië, Spanje, Portugal en geheel Latijns-Amerika. Nog niet zolang geleden was het ook voor katholieken in Nederland een vrij algemene gewoonte om naar het graf van familieleden te gaan om daar bloemen te leggen en de overledenen te gedenken.



Yarden

Yarden is een jonge, snel groeiende uitvaartorganisatie, die uitvaartverzorging, verzekeringen en voorlichting aanbiedt. Yarden telt bijna 1 miljoen leden. De ambitie van Yarden is helder: Yarden is dé uitvaartorganisatie van Nederland. Maximale persoonlijke aandacht voor iedere afzonderlijke klant en elke individuele wens is daarbij het vaste uitgangspunt. Want een uitvaart dient een unieke en bij de overledene passende gebeurtenis te zijn. Niet voor niets is het motto van Yarden ‘Iedere uitvaart uniek’. Door uitvaartwensen centraal te stellen wil Yarden bevorderen dat mensen zich bewust worden van hun wensen – en dat ze deze gaan vastleggen. Hierdoor kan een uitvaart worden uitgevoerd zoals de overledene dat wil.



terug naar overzicht