zoeken
knop: zoek

Groene uitvaart Actueel

Nieuws - 2008
Ruim 1 op 4 denkt dat uitvaartverzekering en overlijdensrisico-verzekering hetzelfde is.

1 op 3 geen zicht op financiële gevolgen ná overlijden

Geplaatst: 29 augustus 2008
plaatje: bulletEindhoven, 29 augustus 2008 - Eén op de drie Nederlanders weet niet welke gevolgen het overlijden van de partner heeft voor het inkomen. Ook heeft men onvoldoende zicht op de kosten die te verwachten zijn ná het overlijden van een partner. Dit blijkt uit representatief onderzoek dat coöperatieve vereniging DELA (zonder winstoogmerk) heeft laten uitvoeren onder 546 respondenten.

Onvoldoende zicht op kosten

Na een overlijden helpt DELA de nabestaanden van haar leden bij het afwikkelen van financieel-administratieve zaken. Martin Kersbergen van DELA: `Omdat we merkten dat partners vaak onvoldoende zicht hebben op de gevolgen van een overlijden voor het inkomen en van extra kosten ná een overlijden, onderzochten we hoeveel kennis mensen hieromtrent hebben. Bijna éénderde heeft, naast de kosten van een begrafenis of crematie, onvoldoende zicht op de kosten die te verwachten zijn ná een overlijden van een partner. Denk hierbij aan kosten voor een gedenkteken, notaris, verhuizing, extra kinderopvang, huishoudelijke hulp, etc.



Onaangename verrassingen

Kennis over financiering van de kosten schiet ook vaak tekort. Zo denkt ruim een kwart (27 procent) van de Nederlanders dat een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering hetzelfde is. Een kwart denkt dan ook dat de kosten van de uitvaart worden betaald uit de overlijdensrisicoverzekering. In de meeste gevallen is de overlijdensrisicoverzekering echter gekoppeld aan de hypotheek, waardoor een deel van de hypotheeksom wordt afgelost bij het overlijden. De partner krijgt dus geen geld in handen om de uitvaart te betalen. `Dit kan dan tot onaangename financiële verrassingen leiden,` aldus Kersbergen.



Gevolgen voor het inkomen

DELA onderzocht ook of mensen verwachten dat het overlijden van een partner gevolgen heeft voor het inkomen. Kersbergen: `Het merendeel (43 procent) verwacht dat na het overlijden van de partner het inkomen gelijk blijft en zes procent van de Nederlanders verwacht er zelfs op vooruit te gaan. Slechts één op de vijf verwacht er financieel op achteruit te gaan. Kersbergen: `Dit beeld is te optimistisch. Wanneer je er op vertrouwt dat het inkomen gelijk blijft of zelfs verbetert, kun je bedrogen uitkomen.`



Delen van informatie is belangrijk

64 procent van de Nederlanders houdt zelf de administratie bij, terwijl 23 procent dat samen met de partner doet. Bij 16 procent hebben beide personen geen zicht op de inhoud van afgesloten verzekeringen, polisvoorwaarden en recht op uitkeringen door de verzekeraar, terwijl de helft aangeeft dat ze allebei op de hoogte zijn van de inhoud. `Hoewel het merendeel van de mensen zegt een redelijk zich te hebben op de eigen financiën, geldt dat kennelijk in mindere mate voor financiële gevolgen naar aanleiding van een overlijden. Daar staan mensen liever niet te lang bij stil. Door in ieder geval belangrijke administratieve zaken zoals polisvoorwaarden en de inhoud van de verzekeringen met elkaar te delen, voorkom je onduidelijkheid over eventuele uitkeringen of inkomensterugval na het wegvallen van de partner. Ook wordt onder- of oververzekering beter in kaart gebracht.` licht Martin Kersbergen van DELA toe.



Over DELA

Ruim 100 vestigingen, zo`n 1.000 medewerkers en 3 miljoen verzekerden maken de coöperatieve ledenorganisatie Draagt Elkanders Lasten (DELA) marktleider in de Benelux. DELA helpt mensen al 70 jaar tegen een eerlijke prijs met repatriëring, opvang, begrafenis, crematie, nazorg en financiële diensten op deze terreinen. Nabestaanden waarderen de dienstverlening met een negen. DELA heeft het Keurmerk Uitvaartzorg en sinds 2006 is DELA hoofdsponsor van het Nationaal damesvolleybalteam en DELA Martinus.

terug naar overzicht