zoeken
knop: zoek

Groene uitvaart Actueel

Nieuws - 2006
Verzoek van Algemeen Belang positief ontvangen

Minister verleent ontheffing voor toepassen thanatopraxie

Geplaatst: 19 september 2006
plaatje: bulletOp 10 augustus jl. heeft Algemeen Belang Uitvaartverzorging B.V. in Groningen een positieve beslissing van minister Hoogervorst ontvangen op haar verzoek tot een meer algemene (dus niet tot één geval beperkte) ontheffing van het in de Wet op de lijkbezorging opgenomen verbod op het toepassen van thanatopraxie.

Dit is een belangrijke stap, vooruitlopend op de aanstaande wijziging van de Wet op de Lijkbezorging waardoor thanatopraxie naar verwachting wordt toegestaan.
Thanatopraxie kan het best worden omschreven als een lichte vorm van conservering waarmee het proces van ontbinding gedurende een korte periode (plm. 10 dagen) wordt uitgesteld. Een belangrijk effect dat ook wordt bereikt is, dat de overledene een natuurlijke kleur terugkrijgt.

Er zijn wel bijzondere voorwaarden verbonden aan de ontheffing. Zo mag slechts in een aantal uitzonderlijke situaties thanatopraxie worden toegepast, zoals bij drenkelingen, verkeersslachtoffers, uitstelsituaties. Ook in omstandigheden die zodanig zijn dat een gewenste thuisopbaring zonder thanatopraxie niet zou kunnen plaatsvinden, mag thanatopraxie worden toegepast.
Verder worden er eisen gesteld aan de procedures en werkwijze alsmede aan de vast te leggen gegevens. Er moet bijvoorbeeld vaststaan dat procedures gericht op orgaandonatie als bedoeld in de Wet op de orgaandonatie zijn afgerond. De conserverende handelingen mogen slechts worden verricht door thanatopracteurs die voldoende deskundig en bekwaam zijn.
Tot slot geldt de ontheffing voor een periode van maximaal twee jaar, en voor maximaal 5 procent van de door Algemeen Belang in die periode te verzorgen uitvaarten.

Algemeen Belang voldoet aan alle gestelde eisen en is zeer verheugd over de beslissing van de minister.
Directeur Evert de Niet: “Het is een belangrijk besluit. Dit zal voor veel nabestaanden betekenen dat ze toch op een goede manier afscheid kunnen nemen van hun dierbare, ondanks de bijzondere omstandigheden. Ik ben er trots op dat Algemeen Belang dit als eerste kan gaan doen.
We zullen onze ervaringen terugleggen bij het ministerie van VWS. Deze ontheffing is de opmaat voor de wijze waarop thanatopraxie mag worden uitgevoerd en toegepast. Belangrijk is dat de uitvaartbranche nu vorm en inhoud gaat geven aan deze nieuwe mogelijkheid. Kwaliteit en integriteit zijn daarbij sleutelbegrippen. En daarmee bedoel ik ook nadrukkelijk de kwaliteit van de opleiding.”

Algemeen Belang is een zelfstandige, regionaal werkende uitvaartverzorger- en verzekeraar. Een klant- en marktgerichte en betrouwbare onderneming die, kwalitatief hoogwaardig en commercieel slagvaardig, producten en dienste levert op het gebied van uitvaartzorg.
Algemeen Belang is in grootte de 10e natura uitvaart verzekeraar in Nederland en heeft ruim 34.000 polissen in de boeken.
Er zijn vergevorderde plannen om te komen tot de oprichting van een eigen crematorium in de stad Groningen alsmede het aanleggen van een natuurbegraafplaats in de provincie.
terug naar overzicht