zoeken
knop: zoek

Groene uitvaart Actueel

Nieuws - 2005
plaatje: Vlnr: Evert de Niet, Hayo Brugge (beiden Algemeen <br>Belang), René Desguine (Institut Francais de <br>Thanatopraxie), Michel Guenanten (de leermeester)
Vlnr: Evert de Niet, Hayo Brugge (beiden Algemeen
Belang), René Desguine (Institut Francais de
Thanatopraxie), Michel Guenanten (de leermeester)

Hayo Brugge (Algemeen Belang) tweede officieel gediplomeerde thanatopracteur van Nederland

Geplaatst: 14 november 2005
plaatje: bulletNa een cursus van 4 weken ontving Hayo Brugge van Algemeen Belang te Groningen zijn diploma "Thanatopracteur" uit handen van René Desguine van het Institut Français de Thanatopraxie tijdens de laatste dag van de vakbeurs Funéraire in Parijs. Daarmee is Brugge de tweede Nederlandse afgestudeerde aan het prestigieuze Franse instituut voor thanatopraxie.
Algemeen Belang bereidt zich daarmee duidelijk voor op de verwachte wetswijziging die thanatopraxie mogelijk zal maken. Overigens in Brugge niet de enige die opgeleid is in balsemen en thanatopraxie. Eerder haalde Bas de Leng van ZDG zijn diploma in Frankrijk aan hetzelfde instituut. Tevens zijn er een aantal collega`s, waaronder Ivan Boxtart en Els Jager, die beide in Amerika een opleiding volgden aan een van de "mortuary schools", waar balsemen ook onderdeel van het lesprogramma is.

Aan het diploma ging een opleiding van 4 weken vooraf bij het Parijse uitvaartbedrijf van de Pompes Funèbres, in samenwerking met Hygeco. Onderdeel van de opleiding was een praktijkgedeelte. Hiervoor heeft Brugge ongeveer 40 thanatopraxies verricht, op diverse locaties. Zowel in het uitvaartcentrum als thuis en in ziekenhuizen. Het eindexamen bestond uit een theoretisch gedeelte en een praktische opdracht. De theorie bevatte veel kennis die moet worden opgedaan over het menselijk lichaam, het herkennen van ziektebeelden, de specifiek toe te passen behandeling en uiteraard het materiaalgebruik. Ondanks de taalbarrière (Brugge spreekt geen Frans, de voertaal was Engels) is hij er in geslaagd het diploma te verwerven. De kosten van de opleiding bedroegen in totaal € 3.000, excl. reis- en verblijfkosten.

Op de vraag wanneer we de eerste thanatopraxie in Groningen mogen verwachten antwoordt directeur Evert de Niet: "Als het aan mij ligt zodra we alle materialen hebben aangeschaft, dat zal zijn over 6-8 weken." De realiteit is echter dat thanatopraxie op dit moment nog niet wettelijk is toegestaan. Algemeen Belang houdt er rekening mee dat thanatopraxie pas halverwege 2006 wettelijk wordt geregeld. Toch is Brugge niet bang zijn nieuw verworven kunde te verleren. "Zo nodig ga ik terug naar Parijs om de kennis op te frissen".

Algemeen Belang zal thanatopraxie wel onder de aandacht brengen van haar clientèle maar niet actief promoten. "We zijn bezig met het ontwikkelen van informatiemateriaal", aldus De Niet. Op de vraag hoeveel een thanatopractische behandeling zal gaan kosten, antwoordt De Niet nog niet.
terug naar overzicht