zoeken
knop: zoek
Home/

Groene uitvaart

plaatje: Online televisieserie brengt duurzame uitvaart in beeld
plaatje: Online televisieserie brengt duurzame uitvaart in beeld Online televisieserie brengt duurzame uitvaart in beeld
Steeds meer Nederlanders houden in hun dagelijks leven rekening met duurzaamheid. Dan gaat het bijvoorbeeld over vervoer, voeding of afvalscheiding. Maar bij een uitvaart speelt het onderwerp duurzaamheid vaak nog geen rol. Dat is jammer want voor mensen die bewust leven zijn er juist heel veel mogelijkheden om een uitvaart niet alleen duurzamer maar daarmee ook persoonlijker te maken. Om mensen te inspireren en informeren over de mogelijkheden, introduceert de Stichting GreenLeave daarom volgende week de serie ‘De Makers’. In een serie korte filmpjes laten producenten van duurzame uitvaartproducten hun ambacht zien.
Lees verder >>
titel: advertentiebanner: Greenleave
plaatje: bulletZoek een bedrijf of instelling
Zoek een bedrijf of instelling in de rubriek Uitvaartondernemingen.
Op naam:
En/of op plaats:
En/of op netnummer:

 

Adressengids groene uitvaartbedrijven en toeleveranciers

Als u het belangrijk vindt dat uw uitvaart het milieu zo min mogelijk belast, kies dan voor bedrijven die daar speciaal rekening mee houden. Zo zijn er bedrijven die biologisch afbreekbare urnen leveren. Of crematoria met speciale filterinstallaties om de uitstoot van schadelijke rookgassen te minimaliseren. Welke uitvaartbedrijven milieuvriendelijke producten en diensten aanbieden, vindt u in de adressengids van Groene-Uitvaart.nl.

Kist of lijkwade

Keus genoeg: dooskist, eco-kist, groene uitvaartkist, de kist van karton of wilgentenen.

De meerderheid van de Nederlanders wordt op dit moment begraven in een eikenhout gefineerde, spaanplaten kist. Deze is goedkoop, vergaat redelijk snel, maar is niet geheel milieuvriendelijk, omdat de kist milieuonvriendelijke lijmen bevat die in het milieu belanden. Dat mag van de overheid.
Lees verder...

De mens als grote vervuiler

“De mens zelf is het probleem, we zijn één wandelend vuilnisvat”, aldus Lucas Reijnders. “Begraven en verbranden betekent nu iets anders dan een paar duizend jaar geleden. Overledenen bevatten allerlei kunstmatige, door de mens gemaakte onderdelen die mee de grond of de oven in gaan, zoals amalgamen in tanden en protheses.
Lees verder...

Crematie

Zorgt cremeren voor het verder opwarmen van de aarde?

De milieubelasting van cremeren valt erg mee, zeker in crematoria met moderne ovens en filterinstallaties. Vanaf 2012 moeten alle crematoria milieufilters geïnstalleerd hebben om met name de uitstoot van kwik te minimaliseren.
Lees verder...Moderne crematieoven
Moderne crematieoven

Rouwdienst en koffietafel

Vaak wordt een uitvaart (begrafenis of crematie) voorafgegaan door een afscheidsdienst en afgesloten met een bijeenkomst met drank en eten. (Uiteenlopend van een eenvoudig plakje cake plus kopje koffie tot een uitgebreide koffietafel.) Hoe kunt u deze bijeenkomsten zo milieuvriendelijk laten plaatsvinden?
Lees verder...

Bron: Crematorium Dieren
Bron: Crematorium Dieren

Milieuvriendelijke urnen

Als je kiest voor een urn die buiten wordt geplaatst op een begraafplaats, dan is het vanuit milieuoogpunt beter te kiezen voor milieuvriendelijke materialen. Er zijn inmiddels veel milieuvriendelijke urnen op de markt, 100% biologisch afbreekbaar. Ze zijn bijvoorbeeld vervaardigd van een cellulose vezel, wilgentenen (inclusief 100% biologisch afbreekbare zak waarin de as wordt gedaan) of polymeer (maïs).
Lees meer over asbestemming